Yaşam

Çocukların öldürülmesinde sakınca görmeyen bir akılla karşı karşıyayız.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 16-19 Kasım tarihleri ​​arasında düzenlediği Uluslararası Sezai Karakoç Günleri, kapanış programıyla sona erdi. Etkinliğin kapanışına katılan eski Kültür ve Turizm Bakanı Nitelikli Ünal, “Değerlerimizin değerlendirilmesi çok önemli. Bu aynı zamanda bir değerlendirme faaliyetiydi. Bu nedenle Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ve Belediye Başkanımız Büyükakın’a teşekkür ediyorum.”

 

KAPANIŞ PROGRAMINA GENİŞ KATILIM

Kocaeli Kongre Merkezi Karamürsel Alp Salonu’nda gerçekleştirilen kapanış programının ve “Sezai Karakoç’un Türkiyesi” başlıklı son oturumun konukları eski Kültür ve Turizm Bakanı Yetenekli Ünal ile yazarlar Selahattin Yusuf ve İsmail Kılıçarslan oldu. Özel oturuma Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, AK Parti MKYK Üyesi Davut Coşkun Şiviloğlu, AK Parti İl Başkanı Şahin Talus, AK Parti Kadın Kolları İl Başkanı Yasemin Özdemir, Büyükşehir Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu katıldı. , Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz ile birlikte çok sayıda vatandaş da izledi. Özel oturum öncesinde konuklara Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Sezai Karakoç anısına hazırladığı film gösterildi.

 

MAHİR ÜNAL’DAN BÜYÜKŞEHİR’E TEŞEKKÜR

Moderatörlüğünü İsmail Kılıçarslan’ın üstlendiği özel oturumda ilk konuşmayı Yetenekli Ünal yaptı. Ünal, konuşmasına Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Uluslararası Sezai Karakoç Günleri’nin önemine dikkat çekerek başladı. “Değerlerimizi değerlendirmek çok önemli” diyen Etkikli Ünal, “Sezai Karakoç için düzenlenen etkinlik aynı zamanda bir değerlendirme çalışmasıydı. Bu nedenle Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ve Belediye Başkanımız Büyükakın’a teşekkür ediyorum.” Sezai Karakoç’u ve fikirlerini gençlere aktarmanın değerli olduğunu bildiklerini belirten Ünal, “Bunun için sinemayı ve diğer dijital platformları kullanmanın değerini de biliyoruz. Kahramanmaraş’ta bir şeyi nasıl değerlendiririz diye düşündüğümüzde” Zamanla Kahramanmaraş’ın 7 Güzel Adam’la pek tanınmadığını gördük. Bu yüzden sinemanın gücüne başvurduk. 7 Güzel Adam dizisi yaklaşık 36 bölüm sürerek bir kült haline geldi. Gençler şiiri ve edebiyatı daha çok sevdi. Cahit Zarifoğlu, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil’in daha fazla satış yapmaya başladığını belirterek, “Burada bir kez daha ve bu nedenle Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü Sezai Karakoç faaliyeti çok değerli” dedi.

 

GERÇEKLERİ ARAYAN İNSANLAR

Mahir Ünal, konuşmasını özel oturumun başlığı olan “Sezai Karakoç’un Türkiye’si” bağlamında gerçekleştirdi. Sezai Karakoç hakkında konuşurken aslında her şeyin konuşulduğunu söyleyen Ünal, sözlerine şöyle devam etti; “Sezai Bey gibi beyinler tek konuya odaklanan beyinler değil. Akılları insanlığa ve hayata dair her şeyle ilgilidir. Zihnin yapı taşı olan kelimeleri dolduran ve kullanan erkekler. Onlar hakikati arayan hakikati arayanlardır. Cemal Süreya, Sezai Bey’i anlatırken ‘Bulucu adam, Akif ve Fazıl iç içe’ diye tanımlıyor. Sezai Bey’in hayatına baktığımızda tepeden tırnağa bir sadelik görüyorsunuz. Bunu Sezai Beyefendisi’ni okuduğunuzda anlayacaksınız. Onu anlamak için medeniyet vizyonuna bakmamız gerekiyor. Çünkü aidiyet ve mensubiyet kişinin kimliğini tanımlar. Sayın Sezai kendisini ne Doğu’ya ne de Batı’ya ait görmüyor. Doğuyu farklı, Batıyı farklı tanımlıyor ama üçüncü olarak İslam Medeniyeti adını verdiği Hz. Muhammed medeniyetine işaret ediyor. Çünkü temel ayrım burada başlıyor. Yaratıldığınızı kabul ettiğinizde bir seçim yapar ve kim olduğunuza dair en temel şeyi ifade edersiniz. Sayın Sezai, İslam Medeniyeti Hz. Adem’le başlıyor. Ve bu büyük birikimin ne anlama geldiğini açıklıyor. Kur’an-ı Kerim’e baktığınızda Peygamberimizin insanları etkilemesini yasaklamıştır. Sezai Bey’in fark ettiği ve umursamadığı şey budur. Bu büyük bir özgürlüktür, insanın başkalarını etkileme kaygısı olmadığında mükemmel bir özgürlüktür. Sezai Bey, İslam Medeniyetini üçüncü yol olarak tanımlamaktadır. Bunu masal şiirinde de görüyoruz. Doğu ile Batı arasındaki ilişkiyi anlatıyor. Şeylerin hakikatine yaklaşmak, biraz yalnızlaşmak demektir. Sezai Bey’in yalnızlığının nedeni budur.”

 

“BİZ MERHAMET ÇOCUKLARIYIZ”

Ünal, bugünü anlayabilmek için bir hafızanın olması gerektiğini belirterek konuşmasına devam etti. Ünal, İsrail’in Filistin’deki katliamına da değinerek, dünyanın artık bir Orta Çağ’ı yaşadığını söyledi. Ünal, “Bugün farkında mıyız bilmiyorum, şu anda Orta Çağ’a düşmüş durumdayız. Dünyanın sahibi olduklarını söyleyenler o dönemde karanlıktaydı. O karanlık kilisenin akıl rafıydı, dolayısıyla karanlık bize ait değildi. Bugün neden Orta Çağ’a döndüğümüzü biliyor musunuz? Bugün çocukların öldürülmesinde sakınca görmeyen bir akılla karşı karşıyayız. Bu Orta Çağ’dır. Biz hiçbir zaman o karanlığın içinde olmadık. Biz Peygamberiz. Biz Muhammed’in ümmetiyiz. Biz Peygamberiz. Musa’yı her zaman bir kahraman olarak gördük. Biz Peygamberiz. İbrahim’i andıkça soframız yeşerir. Yaratandan dolayı yaratılanı sevdik. Sayın Sezai’nin açıklaması budur. “Biz merhamet çocuklarıyız” dedi.

 

“BU DUAYI HİÇ UNUTAMAM”

Yazar Selahattin Yusuf, konuşmasına Sezai Karakoç’u ziyaretiyle ilgili bir anısını paylaşarak başladı. Ziyaret sonrası ruh halini anlatan Yusuf, “Yüreğimde bir genişleme hissettim.” Yusuf bir başka anısını ise şu sözlerle anlattı: “Ezan okundu. Hiç unutmuyorum, öğleden sonraydı. Dua etmek istiyordu. O duayı asla unutamam. Bol pantolonu ve koyu mavi çorapları vardı. Çorapların tabanlarının eridiğini fark ettim. Çünkü tabanları parlıyordu. Uzun süre dünyada iki kişinin dua etmesini izledim. Biri İsmet Özel, diğeri Sezai Karakoç’tu. Ezan bitmese bile keşke burada oturup izleyebilseydim. Üzerimdeki etkisini bilmiyordu. Etki yaratma kaygısı taşımadan hareket etti ve o etkiyi yarattı. Sezai Bey’in şiirlerinde verdiği de budur.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-akhisar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu